Activiteiten

Menkemaborg's Poffert-bakwedstrijd

Na het succes van vorig jaar organiseert de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg voor de tweede achtereenvolgend jaar deze bakwedstrijd. Ook is er nu een markt met bak- en streekproducten. Deelnemer aan het landelijk programma Heel Holland Bakt Jeroen Meijer geeft die zaterdag een poffertbakdemonstratie. Laat je je poffert ook beoordelen door een vakkundige jury? Breng deze dan om 10.30 uur bij de Menkemaborg.

Er is zaterdag 4 november veel te beleven bij de Menkemaborg. Je bent van harte welkom!

1697200461383 3b47bfdf 6c3d 42d4 a5ce 38abbad709e3 1

 


Algemene Ledenvergadering

19 september om 19.30 uur

Het bestuur nodigt jullie van harte uit voor de algemene ledenvergadering van de Vrienden van de Menkemaborg op 19 september om 19.30 uur. Na afloop van de vergadering geeft Reinder Reinders voormalig archeoloog van de Rijksuniversiteit Groningen een lezing met focus op ons gebied.

Deelname aan een eventuele stemming geschiedt alleen op vertoon van een ledenpas. Eén stem per pas, mag kaarthouder of partner zijn.

Verslag kascommissie

Verslag kascommissie is in te zien aan de balie bij Kantoor Vreugdenhil, Hoofdstraat 182, Uithuizermeeden.

Bestuurswissel

Bertil Sietsema is aftredend en stelt zich niet herkiesbaar. Na 4 jaar besturen stopt Lida Sterenberg eveneens. Voorgesteld worden Rémon Kooi en Harald Bouman. Johan van Dijk heeft zich in 2022 teruggetrokken. Zijn functie is tijdelijk ingevuld door Annemarie Nienhuis. Het bestuurt stelt voor deze bestuurswissels te bekrachtigen.

Nog geen Vriend?

Aanmelden kan via info@vriendenmenkemaborg of bij de kassa van de Menkemaborg.


Wat is ’t Weerd – Kuntschatten bij de Menkemaborg tijdens Grunneger week

14 september - 13.30 – 17.00 uur 

foto Erik 4259451b 2498 458e ab8e 62a6839dd698Samen met de organisatie van de Grunneger Week organiseren wij deze activiteit. 

Van harte welkom!

Welke verborgen schatten heb jij op zolder liggen? Op donderdag middag 14 september kun je je verborgen schatten laten taxeren door de professionele taxateurs van Boerema’s Antiekhoeve. Dingen zoals het schilderij van oma, de fauteuil uit de jaren ‘60 die je nooit leuk vond of de halsketting die je geërfd hebt? Misschien liggen of staan ze ergens ongebruikt, omdat je niet weet wat je ermee moet? Ontdek deze middag in het prachtige decor van de Menkemaborg “Wat t Weerd is”.

Maximaal 2 voorwerpen meebrengen.


 

1 Juli graffiti workshop bij de Menkemaborg

Ben je nog geen 18 jaar? Dan is dit iets voor jou!

graffiti spuiten2

Zaterdag 1 juli van 13.00 - 16.00 uur in de borgtuinen

Onder vakkundige en vooral inspirerende begeleiding van Street Art workshopbegeleider Richard van Rijswijk alias Zuko75. Tijdens de workshop maakte de kinderen hun eigen graffiti kunstwerk op een hardboard. Het weer zat niet echt mee maar dat mocht de pret niet drukken. De oplossing was de schuur van Tocamaheerd. De kinderen mochten hun kunstwerk meenemen naar huis. Met dank aan Bertil Sietsema. Hij bood deze workshop aan als afscheidscadeau. Hij stopt namelijk als bestuurslid van onze Vereniging. Hierover later meer.


 

De borg pakt brons met 1100 stemmen

WhatsApp Image 2023 04 18 at 19.48.43

Stichting Dag van het Kasteel en de VriendenLoterij organiseerden deze verkiezing. Hiermee willen ze aandacht geven aan al die prachtige, romantische kastelen, buitenplaatsen en landgoederen die Nederland rijk is. Luxueus ingerichte interieurs, weelderige tuinen en weidse parken. Romantisch erfgoed. De Noord-Groningse Menkemaborg deed ook mee en was op Tweede Pinksterdag een van de drie kastelen die dongen om de titel 'Meest romantische kasteel van Nederland'. De Uithuizerborg eindigde op de derde plek en ontving € 1000,- dat voor publieksdoeleinden zal worden ingezet.

Onder vakkundige jury werd bekend dat Landgoed Mariënwaerdt in het Gelderse Beesd de titel ten deel viel met 2088 stemmen goed voor € 15.000,- Markiezenhof uit Bergen op Zoom werd met 1200 stemmen een goede tweede en ontving €2.500,-

 Van harte gefeliciteerd namens de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg.

 


 

Op 12 augustus organiseert de Nederlandse Tuinenstichting een excursie in Noord-Groningen naar de Menkemaborg, Eemstuin en Eikemaheert. 

De start is bij de Menkemaborg met een lezing over historische moestuinen door Anne Wolff; projectleider Kenniscentrum landschap & onderzoek historische moestuinen. Meer informatie en het opgaveformulier vinden jullie op www.tuinenstichting.nl

Menkemaborg rozentuin 5 7 22 Mariska de Groot printsize 1022


 

NLDoet Menkemaborg een succes!

NLDoet 2023Een mooie ochtend met veel handen. Deze vrijwilligers gaven de Menkemaborg een frisse start voor dit museale seizoen. Er werd gesnoeid, opgeruimd en schoongemaakt.  De Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg organiseerde namelijk op zaterdagochtend 11 maart in het kader van NLDoet klussen rondom de Menkemaborg.  Bedankt voor jullie inzet!

 


Kerstmarkt op TOPlocatie Menkemaborg

We heten jullie ook op 17 december van harte welkom.

Foto persbericht tbv Vrienden 2

De organisatie van deze markt is in handen van de Handelsvereniging Uithuizen in samenwerking met Menkemaborg en ’t Schathoes.

Ook de Vrienden staan er samen met de Menkemaborg met originele cadeautjes, zoals een Bliedmoaker. Dit is een mand gevuld met verschillende soorten bloembollen! Tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen, druifjes etc. De manden worden geleverd door Kruize bloembollen. Evenals vorig jaar kunnen er weer kerstwensen worden ingeleverd. De Vrienden hopen weer een van deze wensen in vervulling te laten gaan. De markt wordt gehouden van 17:00 uur tot en met 22:00 uur.

 


Menkema's poffert-bakwedstrijd 2022

WhatsApp Image 2022 11 05 at 10.56.10


 

Op 4 november 2023 vindt opnieuw de Menkema’s poffert-bakwedstrijd plaats. Veel oefenen en tot over een jaar.

De Vrienden van de Menkemaborg organiseerden voor het eerst deze poffert-bakwedstrijd. Onder vakkundige jury werden de creaties op zaterdag 5 november beoordeeld: zoet, hartig of volgens eigen recept. De jury was onder de indruk van de 25 uiteenlopende baksels en bestond uit Erwin Bisschop, Moniek Verstraete en deelnemer aan Heel Holland Bakt Jeroen Meijer. Ook was het die dag aan toeschouwers geen gebrek. De poffert werd dan ook gretig afgenomen.

WhatsApp Image 2022 11 05 at 15.08.14

De winnaars van de Menkema's poffer-bakwedstrijd zijn nummer 1 Mathilde Schipper, nummer 2 Tiny Smit met een hartige taart en nummer 3 Janine Wolters met een poffert met spek en rozijnen. De winnares Mathilde ontving de poffertbokaal met haar smakelijke en uitdagende poffert. Zoals de jury aangaf: 'Een top poffert met een uitgebalanseerde structuur en smaak.' Haar ingrediënten waren o.a. peer, walnoten, rozijnen geweld in rum en speculaaskruiden. 

 

WhatsApp Image 2022 10 14 at 10.16.16

 


Algemene ledenvergadering 14 september 2022

Het bestuur van de vereniging van Vrienden van de Menkemaborg nodigt haar leden van harte uit voor de algemene ledenvergadering in 't Schathoes van de Menkemaborg.

Bent u nog geen lid van de vereniging dan kunt u zich aanmelden via info@vriendenmenkemaborg.nl. We zien uw komst tegemoet.

 

Knipsel

  


Rozen omlijsten de Menkemaborg

Aanrader om een kijkje te nemen - veel plezier!

WhatsApp Image 2022 07 10 at 2.07.34 PM 1

Als de rozen dan eindelijk bloeien worden ze vergast met vele liefhebbers. De  tuinen zijn een plaatje. Beleef het leven op een Groninger borg in de achttiende eeuw.

Ostfriesland Biënnale t/m 4 september

Dertig kunstwerken van internationaal gerenommeerde en veelbelovende kunstenaars zijn in de streek Oost-Friesland en provincie Groningen te zien.  De Menkemaborg in Uithuizen is onderdeel van de kunstmanifestatie met het werk van kunstenaars Alicja Kwade en Max Frisinger. De kunstwerken Bavaria (Kwade) en Apparatus for sinking bodies (Frisinger) zullen gedurende drie maanden in de tuinen van de Menkemaborg te zien zijn.

Bitterzout Erfgoed t/m 31 december 

In het kader van de manifestatie Bitterzoet Erfgoed in de stad en de provincie is er in museum Menkemaborg aandacht voor het slavernijverleden. Ruim 400 jaar geleden, in 1621, werd de West-Indische Compagnie opgericht met een Groningse afdeling, de zogenoemde ‘Kamer Stad en Lande’. 

 


Schilderworkshop tuinen Menkemaborg

Schitterende omstandigheden

20 workshopsleden zaten in de borgtuin op plekken waar je anders niet mag komen. De meest uiteenlopende kunstwerken waren het resultaat. De lokale  kunstenaars Eddy Elting en Aly van der Wal gaven tips en tricks tijdens deze schilderworkshop georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg. We kijken terug op een geslaagde zonovergoten middag.

WhatsApp Image 2022 06 22 at 9.41.49 AM 1

Doe jij ook mee 17 juni?

46bb6c9d d980 4471 bd68 c7bca54eb05e

 


 

Dag van het kasteel - 6 juni Tweede Pinksterdag

Een prima gelegenheid om ‘een leven op stand’ van nabij mee te maken en te wanen in de 18de eeuw! Leden van Hofdansvereniging Plaisir Courtois op het voorplein figureren als familie Alberda van Menkema. 

Menkemaborg reenactors 12 nieuw

12.00 - 16.00 uur

Op Pinkstermaandag is de landelijke Dag van het Kasteel. Op de Menkemaborg in Uithuizen zijn de bewoners even terug en flaneren ze door het huis en de tuin. Zij laten zien hoe het leven op een Groninger borg er in de 18de eeuw uitzag.

 


Vrijwilligers gezocht

Voor het ontvangen van bezoekers zoeken wij enthousiaste vrijwilligers.

 Werkzaamheden

De gastvrouw/gastheer ontvangt de bezoekers in de borg, maakt de bezoekers wegwijs, geeft informatie en is tevens suppoost. De gastvrouw/gastheer staat of loopt in de gang.

Als vaardigheden en kwaliteiten vragen wij, dat de gastvrouw/gastheer goed met mensen om kan gaan, vriendelijk en gastvrij is en belangstelling heeft voor cultuur.

Interesse? Mail ons op info@menkemaborg.nl of bel 0595 431970.

Bij voorbaat dank! Afiena van IJken-van Zanten, directeur

 


De borg is een theeserveertafel rijker

Theetafel

Nadat de borgeigenaren waren overleden, kwam de theetafel door een  openbare boeldag van 1902 in handen van Albert Schilthuis. Na jaren in Bloemendaal te hebben gestaan, erfde Gijs Schilthuis uit Middelstum deze eind negentiende-eeuwse theeserveertafel. Met dank aan Gijs Schilthuis en onze bedrijfsvriend notaris Huitsing, heeft de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg deze gerestaureerde tafel gekocht en geschonken aan de Menkemaborg.

 


Vrienden bedankt voor jullie hulp

NL-doet 12 maart

Vrijwilligers klusten volop op zaterdag 12 maart in het kader van NL-doet. Vanaf de vroege ochtendgloren werden de handen uit de mouwen gestoken. Op initiatief van de Vrienden van de Menkemaborg werden in de singel takken en gevelde boomwortels door de storm geruimd. Ook het hekwerk en de entree van de oprijlaan en de lantaarns werden onder handen genomen. Daarbij werd gebruik gemaakt van een hoogwerker. Het mooie weer kwam de arbeidsvreugde ten goede.

De eerstvolgende activiteit is een bakwedstrijd "De beste poffert" met  vakkundige jury. Daarover binnenkort meer.

IMG 3764

 


Februari start seizoen 2022

WhatsApp Image 2022 01 31 at 19.32.051

Vanaf februari kunnen jullie de Menkemaborg weer bezoeken. En dat is best uniek, want de borg is doorgaans in februari gesloten. Maar ook in de winter is het bij de borg erg mooi. Wij zien jullie graag snel met mondkapje, coronatoegangs- en identiteitsbewijs.

 


Wat is het allermooiste kasteel van Nederland?

De ANWB organiseert de verkiezing 'Wat is het allermooiste kasteel van Nederland?' Ook op de Menkemaborg Uithuizen kan gestemd worden.

In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de ANWB 50 kastelen geselecteerd. Dat het er 50 zijn geworden heeft vooral te maken met toegankelijkheid. De kastelen moeten ‘makkelijk’ toegankelijk zijn voor dagjesmensen. 

allernooiste kasteel coverbeeld

Wat vind jij het allermooiste kasteel van Nederland? Stem nu

 De mooiste kasteel van Nederland verkiezing| ANWB

 


Kerstwens van Oliver komt uit

Menkemaborg schenkt kip en laat zo wens in vervulling gaan | ommelander

kip3


Kerstwensweekend - Kom je ook? 

Vrijdag, zaterdag en zondag 17 t/m 19 december 2021 van 12.00 - 17.00 uur is er bij de Menkemaborg het kerstwensweekend. Een gezellig uitstapje voor jong en oud. Met muziek, vuurkorven, erwtensoep, warme chocolademelk, glühwein en wij verkleed in Dickensstijl. Op kerstballen kunnen bezoekers hun wensen zetten.

Misschien wordt jouw wens vervult!

 Vrienden Menkemaborg

 


Jaarvergadering 8 september 2021

We nodigen de vrienden uit voor de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg. Start 19.30 uur in 't Schathoes. Het programma volgt.

 


We wensen u een mooi museumjaar

Menkemaborg staat er spik en span bij

De vrienden van de Menkemaborg staken met NLDoet de handen uit de mouwen. Met maar liefst 25 vrijwilligers werd zaterdag in het kader van NL Doet gewerkt rondom de prachtige Menkeborg in Uithuizen. Menig bezoekers keek verwonderd op van de reuring. De beelden in de borgtuin, de weilanden, de hekken, de brug, de borden, de lantaarns niets werd ongemoeid gelaten. De vrienden van de Menkemaborg werkten met vereende krachten en positiviteit om de borg weer te laten stralen voor het verlate museale jaar. Een verlaat jaar door de coronacrisis. De borgtuinen zijn sinds 19 mei open en de borg heeft haar deuren vanaf 5 juni geopend. Ook de uitbaters van het ’s Schathoes vergastte de vrijwilligers in het kader van NL Doet op een heerlijke lunch. Een aanrader! Meer weten over het jaarprogramma en de mogelijkheden van de borg? Kijk op www.menkemaborg.nl

WhatsApp Image 2021 06 01 at 19.07.06

 


Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad vindt zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: "Ain Pronkjewail in golden raand is Grönnen, Stad en Ommelaand". 

Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Denk aan borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer komt u langs of gaat u zelfs door deze pronkjuwelen van Groningen. Het Pronkjewailpad is niet alleen een wandelpad, maar ook een evenement – het pad viert namelijk Gastvrij Groningen! Langs de routes werken vele lokale ondernemers en organisaties mee met het Pronkjewailpad door hun deuren voor u open te zetten. Zij bieden u een bijzondere ‘pronkjewail’ aan: een gebaar van gastvrijheid. Ook het Schathoes van de Menkemaborg is één van de Pronkjuweeltjes van dit pad.

Aanbieding voor de lopers van het Pronkjewailpad: U kunt tegen gereduceerd tarief van € 10,00 voor het eerste jaar (daarna € 15,00 per jaar) vriend worden van de Menkemaborg. Een folder met informatie en aanmeldingsformulier ligt voor u klaar bij de kassa of in het Schathoes.


Het verhaal 'hoe de vork in de steel zit' 

Het begon allemaal met iemand die in de jaren zeventig van de vorige eeuw een wandeling maakte in de buitensingel rond de Menkemaborg in Uithuizen. Kort daarvoor was met enig vertoon van mens en materieel de buitensingelrond de borg uitgebaggerd en de snel drogende blubber lag in hoge hopen klaar om te worden afgevoerd. Plotseling zag de vrouw iets glinsteren in het grijze slijk. Nieuwsgierig liep ze erop af en tot haar verrassing ontwaarde ze de tanden van wat onmiskenbaar een vork was. Voorzichtig trok ze het voorwerp vrij en even later lag het stuk eetgereedschap in haar handpalm. Het was deerlijk gehavend en vervormd en je zou er met de beste wil van de wereld niet fatsoenlijk een aardappel mee kunnen eten.  

Enfin, ze vond het niettemin een aardige vondst en nam het mee naar huis. De vork werd schoongemaakt en verdween op den duur in een la. Tot ze er jaren later weer aan terug dacht en meende er haar groenteman een plezier mee te doen. Die nam de curiositeit dankbaar in ontvangst, om het direct weer door te geven aan zijn zoon. "Zoon", zo sprak hij, "breng dit als de wiedeweerga naar de Vereniging Vrienden van Menkemaborg. Ik geloof dat ze er blij mee zullen zijn."

En dat waren die Vrienden van de Menkemaborg. Nader onderzoek leerde namelijk dat de vork in 1846 door de tafelzilversmid Hendrik Helweg is vervaardigd, vermoedelijk voor de toenmalige bewoners van de Menkemaborg. Hoe het voorwerp in de slotgracht is terecht gekomen, weet natuurlijk niemand meer. Dat laat zich slechts raden. In ieder geval is de vork netjes opgeknapt, heeft de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg er een fraai vitrinekastje voor gemaakt en is 'de vork met het verhaal' vanaf heden te zien in het Schathoes van de Menkemaborg.

Naar aanleiding van bovenstaande organiseerde de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg een schrijfwedstrijd 'Hoe de vork in de steel zit'. Ik wil alle inzenders bedanken voor hun verhalen alsmede de juryleden, Ingeborg Nienhuis, Gerad Bolhuis en Peter Fokker. We vonden de resultaten zo leuk dat dit heeft geleid tot uitgave van dit boekje. Daarvoor dank aan Academie Minerva en dan met name Wendy Plas voor hun creativiteit en enthousiasme en de inspanningen van mijn mede bestuursleden.

Het boekje is voor € 9,95 verkrijgbaar bij de kassa en het Schathoes op het borgterrein.

Activiteiten

Deel deze pagina: